Mediji pišu

Play Video

„Smešno je da neko bude novčano kažnjen zbog smrti naših najmilijih“: Porodica stradalog u rudniku Soko besna, preživeli rudar poručio da ih sve treba strpati u zatvor

Nakon što je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg i bivšeg v.d. direktora, jer nisu imali dozvolu za rad u trenutku kada je došlo do pogibije osmoro rudara, Sanja Trivunac, supruga poginulog rudara Nenada (37), kaže da je razočarana ovom vešću. Sa druge strane, rudar Miloš Dimitrijević, koji je preživeo nesreću, kaže da ih sve „treba strpati u zatvor“ i da je besmisleno govoriti o bilo kakvim novčanim kaznama za smrt kolega.

 

„Iz medija sam saznala da će ti ljudi biti gonjeni za privredni prestup te da će iako budu osuđeni, platiti samo novčane kazne. Po meni, to je zaista smešna odluka, da neko novčano bude kažnjen za smrt naših najbližih. Ja se nadam da će krivična tužba koju smo mi kao porodice podneli, biti prihvaćena te da će oni biti adekvatno kažnjeni“, rekla je udovica rudara.

Kako dalje kaže, iako je od nesreće prošlo više od godinu dana, bol zbog gubitka muža nije manji.

„Verujte, sve mi je teže, strašan je osećaj da njega nema i da sve ono što bismo zajedno uradili sada moram sama da učinim. To je veliki teret za mene, treba biti uz decu, zameniti im oca a to zaista nije lako“, rekla je Sanja.

Komentarišući odnos rukovodstva firme prema porodicama nakon stravične nesreće, ova žena kaže da se ništa nije promenilo.

„Oni su nas bukvalno izbrisali, mi za njih više ne postojimo iako su naši muževi izgubili živote radeći za njih. Oni smatraju da nam ništa ne duguju i više ih apsolutno ne interesujemo“, zaključila je ova Aleksinčanka.

„Kakve novčane kazne, treba ih strpati u zatvor“

Slično na odluku tužilaštva da goni rukovodioce rudnika samo za privredni prestup gleda i rudar Saša Dimitrijević, koji je preživeo nesreću.

„Kakav privredni prestup, kakve novčane kazne, treba ih strpati u zatvor. Ni to nije adekvatna kazna jer će se oni vratiti iz zatvora svojim porodicama a moje kolege nikada više neće videti svoje najmilje“, rekao je Dimitrijević.

Ističe da postoji puna odgovornost rukovodstva rudnika za nesreću te da se iskreno nada da će za to snositi posledice.

„Uslovi rada u rudniku bili su kao u petnaestom veku, znalo se da u jami ima metana, moglo je da se izvrši otplinjavanje ali nikog za to nije bilo briga. Važno im je bilo da postave nadzorne kamere, da nas od kuće gledaju kako sa mukom zarađujemo svoju koru hleba. Zauzeli su rukovodeća mesta tek što su fakultete završili, nisu imali pojma ni o čemu i eto, zbog njih izginuše ljudi“, rekao je rudar.

Podsećanja radi, CINS je ranije objavio da je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu za privredni prestup protiv Javnog preduzeća Resavica, njenog sadašnjeg v.d. direktora Saše Spasića i nekadašnjeg v.d. direktora Marka Vukovića. Kako se navodi u optužnici u koju je CINS imao uvid, oni se sumnjiče da su u delu rudnika Soko, u kojem se 2022. dogodila nesreća kada je poginulo osmoro rudara a 20 povređeno, radili bez odobrenja Ministarstva rudarstva i energetike.

Ukoliko se na sudu dokaže da su krivi, Javno preduzeće za podzemnu eksploataciju uglja Resavica može biti kažnjeno u iznosu od 1,5 miliona do tri miliona dinara. S druge strane, maksimalna moguća kazna za Sašu Spasića i Marka Vukovića je po 200.000 dinara. Suđenje počinje krajem avgusta u Privrednom sudu u Kragujevcu.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović