Mediji pišu

Nesreća u rudniku Soko: Više tužilaštvo traži da se sasluša rudarski inspektor

Više javno tužilaštvo iz Niša dalo je praktične upute Osnovnom tužilaštvu iz Aleksinca kako da nastavi da se bavi rudarskom nesrećom u srpskom državnom rudniku uglja Soko, između ostalog i koga da ispita – pre svega rudarskog inspektora koji je utvrdio brojne nepravilnosti, saznaje N1.

 

Reagujući na prigovor porodica poginulih, Više tužilaštvo izdalo je uput aleksinačkim kolegama da moraju da pokrenu postupak i saslušaju rudarskog inspektora koji je utvrdio da je Soko, u trenutku izbijanja metana, 14 meseci radio bez adekvatnih dozvola Ministarstva, zbog čega je, između ostalog, tadašnja ministarka rudarstva Zorana Mihajlović podnela krivične prijave koje je aleksinačko Osnovno tužilaštvo odbacilo.

Pored toga, advokat porodica poginulih Bratislav Stojanović kaže da nalazi pokazuju da se rudarenje obavlja uz zastareli sistem provetravanja, iako su nadležni, posle nesreće, tvrdili da Soko ispunjava najsavremenije standarde.

Kako bi „pomogao“ Osnovnom tužilaštvu u Aleksincu da ima pravu sliku i ohrabrio ih da utvrde krivce za propuste, advokat porodica stradalih rudara u sredu će predati republičkoj Skupštini zahtev za osnivanje anketnog odbora koji će se baviti stanjem u domaćim rudnicima.

Time bi se, Stojanović smatra, i država naterala da poveća bezbednost rudara i eventualno uvede tzv..češku metodu provetravanja podzemnih eksploatacija, zahvaljujući kojoj rudari bolje prolaze prilikom izbijanja metana i sličnih opasnih situacija.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović