Mediji pišu

„Eksploatacija uglja bila im je bitnija od života rudara“: Advokat očekuje optužnicu za „Soko“

Пусти видео запис

Završeno je prikupljanje dokaza u vezi sa nesrećom u rudnuku „Soko“ koja se desila 1. aprila 2022. godine, a u kojoj je poginulo osam rudara, saopštio je advokat njihovih porodica Bratislav Stojanović, naglasivši da očekuje podizanje optužnog predloga.

 

Stojanović je na konferenciji za novinare u Aleksincu podsetio da je Više javno tužilaštvo usvojilo njegov prigovor na odbacivanje krivične prijave koju je Ministarstvo rudarstva i energetike podnelo protiv 14 odgovornih lica zbog nesreće u rudniku „Soko“.

Stojanović je rekao da su saslušana ukupno 24 rudara koji su bili očevici nesreće, te da je danas saslušan poslednji rudar koji je u nesreći zadobio teške povrede opasne po život, izgubio je vid i imao teška oštećenja mozga.

„Nikakvu novčanu pomoć nije dobio niti ga je bilo ko posetio“, istakao je advokat porodica stradalih rudara, ocenjujući da se na tom primeru može videti da je JP „Resavica“ važnija bila eksploatacija uglja od bezbednosti radnika. Taj rudar je, kako je objasnio, dobio novčanu pomoć tako što su ostale kolege rudari skupili novac.

Kazao je i da kritične noći dežurni inženjer Milan Savić nije reagovao bez obzira na to što je usled povećanje koncentracije metana, kako je rekao, četiri do pet puta došlo do isključivanja svih mašina koje su snabdevane strujom sa trafo-stanice.

„Oni su nastavili sa uključivanjem i radom tih mašina. Vrhunac svega je da je dispečer naložio električaru da ode i ručno ukljući struju. To pokazajue da je dobio zadatak da se vrši eksploatacija“, ocenio je Stojanović.

Objasnio je da su mašine automatski isključuju kada koncentracija metana pređe jedan odsto, kako se ne bi desilo paljenje tog gasa i ponovila tragedija iz novembra 1989. godine.

„Automatski se isključuje trafo i snabdeavnje glavnog ventilatora, i na taj način nije došlo do požara. Trebalo je da ih evakuiše, da je to uradio, radnici bi danas bili živi“, uveren je advokat koji zastupa njihove porodice.

Rekao je i da postoje materijalni dokazi, odnosno snimak kako se odvijala koncentracija metana od početka rada u trećoj smeni do koncentracije od 100 odsto.

„Od 4h do 4.25h, imali je na raspolaganju 25 do 30 minuta da reaguje i evakuiše radnike. Očito im je bio interes da se vrši eksploatacija rude, nisu vodili računa o radnicima“, ponovio je Stojanović.

Stojanović je rekao da opravano očekuje da Više javno tužilaštvo podigne optužni predlog protiv odgovornih lica, i naglasio da u suprotnom procesno ima pravo da još jednom uloži prigovor.

Podsetio je da je pred Privrednim sudom u Kragjevcu u avgustu podignuta optužnica za privredni prestup protiv bivšeg i sadašnjeg v. d. direktora JP „Resavica“, što on pozdravlja, ali da se ovde radi o krivičnom delu koje nije privredni prestup i utvrđivanju krivice za nesreću koja se dogodila.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović