Mediji pišu

Advokat porodica poginulih: Rudnik "Soko" 14 meseci radio bez dozvole pre nesreće, neko mora da odgovara

Da je 14 meseci Rudnik „Soko“, u kome je prošle godine stradalo 8 rudara, vršio jamske iskope bez dozvole za rad, a da je zabrana usledila tek nakon pogibije – tvrdi advokat porodica preminulih Bratislav Stojanović. Zato se, između ostalog, žalio na odluku aleksinačkog Tužilaštva da za pogibiju rudara niko nije odgovoran i očekuje da u narednih mesec dana odluku na prigovor donese Više javno tužilaštvo u Nišu. Do kraja nedelje tražiće i da Narodna skupština formira Komisiju koja će da preispita rad svih državnih organa.

Porodice stradalih rudara Odluku Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu da odbaci krivičnu prijavu za nesreću u Rudniku „Soko“, smatraju sramnom i kažu da neće odustati da „isteraju pravdu“. U tome im pomaže advokat Bratislav Stojanović koji kaže da do sada nisu reagovali, jer su im spisi predmeta dostavljeni tek 15. decembra, skoro 9 meseci nakon nesreće.

Na današnjoj konferenciji za medije advokat je ukazao na to šta su sve saznali nakon izveštaja koji su konačno dobili.

Želim samo da ukažem da smo došli do neverovatnog podatka – da je republički inspektor za rudarstvo, prvi vršenju inspekcijskog nadzora posle rudarske nesreće, utvrdio da su radovi rađeni mimo dozvole za rad. Prijavljeni radovi su bili 14 meseci pre rudarske nesreće, znači 14 meseci je Rudnik „Soko“ vršio jamske iskope bez dozvole za rad. Trebalo je da se desi ovakva nesreća s katastrofalnim posledicama da bi rudarski inspektor zabranio dalje izvođenje radova – ističe Stojanović.

Objašnjava i da je republički rudarski inženjer utvrdio da je smrt kod 8 rudara nastupila za 40 sekundi, jer je usled velike koncentracije metana došlo do gušenja, gubitka svesti i trenutne smrti.

To znači da je onaj koji je obezbedio ovakve uslove obavljanja rada, mimo Zakona o zaštiti prava radnika i omogućavanja rada u jednim normalnim i bezbednim uslovima isključio dotok kiseonika i zato je došlo i do stradanja rudara. Međutim, da dotok kiseonika nije bio isključen došlo bi do varničenja, do velike eksplozije i onda bi svi rudari stradali u celoj smeni od 67 radnika – pojašnjava.

Stojanović objašnjava i da je 2016. godine Javno preduzeže “Resavica”, u čijem sastavu radi i Rudnik “Soko”, planiralo investicije i izradu novog načina izvođenja iskopa, odnosno eksploatacije rude, sa takozvanim “češkim sistemom”.

Taj češki sistem je prevazišao raniji sistem eksploatacije rude iz razloga što se po njemu ne vrši eksploatacije rupe kopanjem tunela poput krtice, nego se vrši kopanje odzgo na dole, takozvano po delovima kopanje, po određenim etažama. Zašto se to vršilo po toj metodi, zato što ta metoda omogućava 4 nivoa snabdevanje kiseonika, vazduhom sa površine kopa, tako da u slučaju nastanka metana automatski su svi zaštićeni iz razloga što sa 4 različita izvora se vrši dotok kiseonika – objašnjava.

Ipak, tvrdi da za to nisu uspeli da obezbe novac i da su zato 2020. godine odlučili da nastave eksploataciju rudnika u jami „Soko“ prevaziđenom metodom, koja pre svega nije bezbedna za radnike.

"Neko mora da odgovara, da niko više ne strada"

Advokat napominje da njihov cilj nije da se ovaj rudnik zatvori i više ne hrani porodice u ovoj siromašnoj sredini, već da se omogući rad u skladu sa upotrebom navedene češke metode, odnosno da uslovi rada budu bezbedni po rudare. 

Nama je cilj da se ubuduće ovakvi kritični događaji i ovakve rudarske nesreće ne dešavaju i da sva odgovorna lica u pravnim licima budu oglašena krivim i osuđena po zakonu, kao primer drugim rukovodiocima da u svom radu i u vezi sa radom, ako ne obezbede bezbedne uslove radnika na radu, za to budu sankcionisani, najoštrije da budu kažnjeni – napominje.

Ističe i da nove krivične prijave neće podneti dok Više javno tužilaštvo ne donese odluku na prigovor koji su danas podneli, što očekuje u narednih mesec dana, a najavljuje da će do kraja nedelje tražiti da se u ovaj slučaj uključi i Narodna skupština.

Mi smo prinuđeni bili danas da održimo konferenciju za štampu, da objasnimo koje probleme imamo i da sprečimo onu narodnu “kadija te tuži, kadija ti sudi”. Iniciraću preko Narodne skupštine republike Srbije formiranje anketnog odbora, odnosno komisije koja će imati isključiv rad da preispita rad svih državnih organa, što podrazumeva Ministarstvo rudarstva i energetike i javnih tužilaštva. Da jednostavno ovaj problem podignemo na najviši nivo u ovoj zemlji, Narodne skupštine Srbije i da pokušamo da rešimo taj problem – pojašnjava.

Advokat kaže i da imaju plan šta će učiniti ako i prigovor bude odbačen.

Ako republički inspektor, posle inspekcijskog nadzora utvrdi nepravilnosti u radu, a bude odbačena prijava, onda ćemo mi podneti novu krivičnu prijavu pod uslovom ako Više javno tužilaštvo ne prihvati naš prigovor i u toj krivičnoj prijavi neće više biti nadležno Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu, po zaprećenoj kazni i po kvalifikaciji krivičnih dela, kako je vršeno u sadašnjoj prijavi, već će biti nadležno Više javno tužilaštvo, jer će zaprećena kazna za sva odgovorna lica u Javnom preduzeću “Resavica” biti od 2 do najmanje 12 godina – navodi Stojanović.

Dragana Stajić čiji je suprug poginuo u rudniku kaže da nije očekivala ovakvu odluku Tužilaštva, koju su čekali mesecima, a dobili je pred praznike.

Ići ćemo dalje, nećemo da stanemo, ja sigurno neću jer kući imam bebu i nemam razloga da stanem, a kamo li da ćutim. Videćemo kako će sve dalje da se odvija, ali jadno, još jedan udar na porodice i još jedno gaženje – ističe Stajićeva.

Dalibor Zlatković, čiji je brat bio šef smene u rudniku, takođe ističe da će porodice ići do kraja, da su spremni da se za pravdu bore i narednih 10 i 20 godina, jer smatraju da neko mora da snosi odgovornost za nesreću u kojoj je poginulo 8 ljudi.

Da li će ići i do Strazbura – advokat kaže da je to kranja mera, ali da će prvo iskoristiti sva redovna pravna sredstva koja postoje u Srbiji.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović