Mediji pišu

Godinu dana od pogibije u rudniku "Soko" - porodice još čekaju odgovore i ne prihvataju da niko za to nije kriv

Na današnji dan 2022. godine 8 porodica ostalo je bez svojih najbližih, rudara koji su poginuli u Rudniku „Soko“, a za to vreme su dva puta od nadležnog tužilaštva u Aleksincu dobijali rešenja – da za nesreću niko nije kriv. Ipak, to objašnjenje ne prihvataju, jer je ovaj rudnik više od godinu dana radio bez dozvole, a dok čekaju i treću presudu, pripremaju inicijativu za formiranje anketnog odbora u Skupštini, kako bi konačno dobili odgovore na pitanja kako se ova rudarska nesreća dogodila.

Šta se dešavalo u noći 1. aprila prošle godine, kada je u trećoj smeni u Rudniku kod Sokobanje smrtno stradalo 8 rudara, a povređeno više od 20 njih – opisali su detaljno novinari CINS-a.

Ono što ni godinu dana od tragedije nije poznato su odgovori na pitanja koja i porodice, ali i javnost očekuju – ko je kriv za ovu rudarsku nesreću.

Već dva puta su od Osnovnog javnog tužilaštva u Aleksincu koje vodi istragu, dobili zvanično rešenje da je reč o nesrećnom slučaju, u šta odbijaju da poveruju. I njihov advokat je izričit da odgovornost mora da se utvrdi, jer je 14 meseci Rudnik „Soko“ vršio jamske iskope bez dozvole za rad.

Trebalo je da se desi ovakva nesreća s katastrofalnim posledicama da bi rudarski inspektor zabranio dalje izvođenje radova – rekao je nedavno advokat Bratislav Stojanović.

I treći put isto tužilaštvo, po nalogu Višeg u Nišu, već dva meseca ispituje odgovornost za pogibiju, a tu odluku porodice poginulih još čekaju.

Sledeće nedelje najavljuju i nove detalje u vezi sa tim slučajem, a odlučili su i da zvanično podnesu predlog Skupštini Srbije za formiranje anketnog odbora, kako bi pokušali i na taj način da dobiju odgovore na pitanja – zašto se 8 rudara nije vratilo iz treće smene svojim porodicama.

Postupak pred tužilaštvom je još uvek u toku, preduzete su dokazne radnje, što znači da je bilo ispitivanja oštećenih i još nekih svedoka. Ali još tužilaštvo nije donelo nikakvu konačnu odluku, predmet je u toku i dalje. Ukoliko bude ponovo odbačena krivična prijava, mi opet imamo pravo na podnošenje prigovora, s obzirom na to da nije konačna odluka, pa kao i prethodni put imamo pravo žalbe. Dali smo predloge za preduzimanje određenih dokaznih radnji i čekamo da tužilaštvo po tome odgovori – navode iz Advokatske kancelarije „Stojanović“.

Jamski iskopi i dalje su zabranjeni u ovom rudniku, a kada je pre dva meseca počeo sa radom površinski kop, nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović je rekla da dok to ne bude bezbedno rudari se neće vratiti u jamu.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović