Mediji pišu

Više tužilaštvo u Nišu usvojilo prigovor porodica poginulih rudara "Soko"

Žalbu advokata koji zastupa porodice poginulih rudara usvojilo je Više tužilaštvo u Nišu, potvrdili su iz advokatske kancelarije Stojanović, a kažu da to znači da će odgovornost za nesreću u Rudniku „Soko“ ponovo ispitivati Osnovno tužilaštvo u Aleksincu. Iako su tokom prošle godine dva puta odbacili krivične prijave, moraće i treći put da ispituju ima li odgovornih za nesreću u rudniku, a naloženo im je i da saslušaju nove svedoke.

Da neko mora da odgovora zbog pogibije 8 rudara u Rudniku „Soko“, jer je čak 14 meseci u njemu bilo jamskih iskopa bez dozvole za rad – nedavno je javnosti posvedočio advokat porodica poginulih Bratislav Stojanović.

Advokat je zato pre nešto više od 2 nedelje i podneo žalbu na odluku aleksinačkog Tužilaštva, koje je u dva navrata, a poslednji put pred sam kraj godine, odbacilo krivične prijave, što je praktično značilo da za ovu nesreću niko nije odgovoran.

Njhovu žalbu Više javno tužilaštvo u Nišu je usvojilo, potvrdili su iz Advokatske kancelarije Stojanović.

Više javno tužilaštvo u Nišu je usvojilo naš prigovor i naložilo Osnovnom javnom tužilaštvu da nastavi postupak protiv osumnjičenih lica i naložilo im je da preduzmu određene radnje, između ostalog da saslušaju republičkog rudarskog inspektora, koji je vršio nadzor, kao i dispičera, kao i još neke dodatne radnje – navodi advokat.

To znači da aleksinačko Tužilaštvo mora da nastavi postupak ispitivanja odgovornosti za pogibiju, objašnjavaju, iako su već dva puta odbacili krivične prijave.

Uputstvo Višeg tužilaštva u Nišu obavezuje Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu da nastavi postupak, iako su odbacili krivične prijave. Očekujemo da Tužilaštvo postupi po tim uputstvima, pa ćemo videti dalje. Imamo poverenje u tužilaštvo i očekujemo da će raditi u skladu sa njihovim procesnim ovlašćenjima i po zakonu, u obavezi su da to urade, hteli oni to ili ne – dodaju iz kancelarije.

Inicijativu Narodnoj skupštini koju su najavili još nisu podneli, jer ističu da imaju poverenje u Tužilaštvo, ali kažu da je to i dalje opcija i da će o daljim koracima obaveštavati javnost blagovremeno.

Podsetimo, nesreća u Rudniku „Soko“ dogodila se 1. aprila prošle godine, kada je poginulo 8 rudara, a više njih je povređeno. Krivične prijave podnelo je Ministarstvo rudarstva i energetike, ali ih je Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu dva puta odbacilo.

Ovaj rudnik je pre dva dana posetila i nova ministarka Dubravka Đedović, kada je počeo sa radom površinski kop „Biljkina Struga“, a rekla je da je podzemna ekspoloatacija i dalje zabranjena.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović