Mediji pišu

Inspekcija utvrdila niz nepravilnosti u rudniku "Soko": Ministarstvo i porodice stradalih najavljuju krivične prijave

Ministarstvo rudarstva i energetike priprema krivične prijave zbog smrti osmorice rudara koji su poginuli 1. aprila u rudniku „Soko“. Za razliku od pravosuđa u Aleksincu koje je odlučilo da nema osnova za krivično gonjenje za smrt osam rudara, u ministarstvu smatraju da ima elemenata za podnošenje krivične prijave, rekla je ministarka Zorana Mihajlović. Ona je pozvala porodice poginulih rudara da podnesu prigovor na odluku. NJihov pravni zastupnik, advokat Bratislav Stojanović, za Euronews Srbija kaže da će, bez obzira na najavljeno postupanje resornog ministarstva, i porodice podneti krivičnu prijavu.

Prema zapisniku o inspekcijskom nadzoru rudarske nesreće, koji je naložilo Ministarstvo rudarstva i energetike, u rudniku je pronađen niz nepravilnosti.

Između ostalog, da su radovi na polju broj 99 Soko, izvođeni bez potrebnog odobrenja za izvođenje rudarskih radova koje izdaje ministarstvo. Utvrđeno je i da je 2013. isteklo odobrenje za izvođenje radova na projektu probnog otkopavanja dela ležišta jame Soko – Sokobanja. Inspekcija je otkrila i da nije pribavljena saglasnost privrednog subjekta koje je izradilo taj projekat, i da nije izvršena tehnička kontrola. Na osnovu utvrđenih nepravilnosti, republički rudarski inspektor izrekla je i meru zabrane izvođenja rudarskih radova na eksploatacionom polju broj 99 Soko.

Mihajlović: Mnogi treba da objasne šta su radili

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da to ministarstvo sprema krivičnu prijavu protiv odgovornih za nesreću koja se dogodila u aprilu ove godine kada je osam rudara izgubilo život u rudniku Soko u Sokobanji.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

„Ministarstvo sprema krivičnu prijavu. Mi i te kako smatramo da ima osnova za krivičnu odgvornost. Dosta je tu ljudi koji bi trebalo da objasne šta su radili, a odnosi se i na to što nisu imali odobrenje i na to sto nisu imali projekat koji nije imao odobrenje, tačnije odbijen je. Odnosi se na činjenje ili pogrešno činjenje u toku noći kada se sve desilo. Sve je snimljeno postoje audio zapisi“, rekla je ministarka za Tanjug i dodala da će priijava uskoro biti predata Višem tužilaštvu u Nišu.

Advokat: Porodice će podneti krivičnu prijavu

Advokat porodica poginulih rudara rudnika „Soko“, Bratislav Stojanović kaže da nijedna krivična prijava do sada nije podneta od strane nadležnih inspekcija nadležnom opštinskom javnom tužilaštvu u Aleksicu i da zbog toga porodice stradalih i on kao njihov punomoćnik nisu dobili status oštećenih, već se radilo o pretkrivičnom postupku. Napominje i da je upravo i Tužilaštvo u Aleksincu oglasilo davanjem saopštenja sredstavima javnog informisanja i obaveštavanjem porodica da nema osnova za krivično gonjenje, a da je resorno ministarstvo reagovalo tek nakon njegovog istupanja u medijima.

„Ja nisam do danas dobio to obaveštenje, niti odobrenje za uvid u spisak predmeta. Verovatno im ne odgovara da vidimo sa kojim materijalnim dokazima raspolažu, prvenstveno sa uviđajnom dokumentacijom. Da vidimo kako je rađen uviđaj i šta je po njegovom završetku preduzeto. Upravo iz tih razloga, pošto sam se preko medija obratio, i u ime porodice sam najvio podnošenje krivične prijave uz angažovanje sudskih veštaka van zemlje, onda je Ministarstvo energetike reagovalo sa najavom podnošenja krivične prijave i sa jednom totalnom dezinformacijom, da ja kao punomoćnik porodica i oni kao pravni sledbenici imaju pravo podnošenja prigovora, to nije tačno jer krivična prijava do danas nije ni podneta“, rekao je Stojanović. 

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović