Mediji pišu

Postupak u slučaju nesreće u rudniku "Soko" ipak se nastavlja, više tužilaštvo usvojilo prigovor porodica stradalih

Osnovno javno tužilaštvo u Aleksincu moraće da nastavi postupak po krivičnoj prijavi bivše ministarke za rudarstva i energetike Zorane Mihajlović protiv 14 osoba koje su bile nadležne za bezbednost radnika u rudniku Soko kada je 1. aprila prošle godine poginulo osmoro rudara.

Više javno tužilaštvo u Nišu usvojilo je prigovor advokata koji zastuplja porodice oštećenih Bratisalva Stojanovića i naložilo aleksinačkom tužilaštvu da nastavi sa postupkom.

„Mi smo zadovoljni kako nadležni organi sada vode postupak. Očekujmo da u osnovnom postupku dalje budu saslušani republički inspekor za rudarstvo koji je vršio nadzor nad rudnikom Soko posle neseće. Takođe biće saslušan i dispičer koji je radio kritične noći u rudniku i još nekoliko lica“, rekao je Stojanović za Euronews Srbija.

Podstimo, Tužilaštvo u Aleksincu je ranije dva puta odlučilo da niko nije  kriv za nesreću u rudniku, pa su tada advokat i porodice stradalih rudara najavili krivčne prijave i naveli da će, ukoliko je ne ostvare pravdu u Srbiji, nju potražiti pred međunarodnim sudom.

Tada je advokat  Stojanović rekao da je podneo prigovor Višem javnom tužilaštvu u Nišu. Kako je tada naveo, tek u decembru su dobili veštačenje republičkog rudarskog inspektora, gde je, kako je naveo, utvrđeno da je bilo nepravilnosti i propusta, da se radio bez dozvola i da to sada daje nove argumente za dalje postupanje u ovom slučaju.

„Želim samo da ukažem da smo došli do neverovtnog podatka, da je republički inspektor za rudarstvo pri vršenju inspekcijskog nadzora posle rudarske nesreće utvrdio da su radovi obavljeni mimo dozvole za rad. Prijavljeni radovi su bili 14 meseci pre nastanka rudarske nesreće. Znači, 14 meseci je rudnik „Soko“ vršio jamske iskope bez dozvole za rad“, rekao je tada advokat Bratislav Stojanović.

Podsetimo, u ranim jutarnjim časovima 1. aprila 2022. godine, u rudniku je došlo do nesreće. Zorana Mihajlović, tadašna ministarka rudarstva i energetike, rekla je tada novinarima da nije bilo eksplozije, već da su se rudari ugušili zbog visoke koncentracije metana. Vršilac dužnosti direktora Resavice Saša Spasić rekao je tada da je najverovatnije došlo do proboja metana i da je njegova koncentracija bila 95 procenata.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović