Mediji pišu

USMRTIO ANDREJA I DEJANA VOZEĆI 152 NA SAT? Zakazan početak suđenja Nemanji S. (19) iz Beograda!

Punomoćnik oštećenih uložio je primedbu na nalaz i mišljenje veštaka saobraćajne struke, smatrajući da je on nepotpun i neprecizan

Suđenje Nemanji S. (19) iz Beograda, koji je optužen da je vozeći „audi A6 “ izazvao tešku saobraćajnu nesreću 4. januara na Bulevaru Medijana u Nišu, u kojoj su nastradali pešaci Andrej Prekljušaj (12) i Dejan Ilić (48) zakazano je za 25. mart.

Tada će biti održano pripremno ročište, a optuženom se na teret stavlja teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja.

Osnovno javno tužilaštvo zatražilo je da se optuženom izrekne maksimalna kazna od osam godina zatvora, kao i zabrana upravljanja vozilom B kategorije u trajanju od pet godina, tereteći ga da se u momentu udesa kretao brzinom od najmanje 131 kilometar na čas, što je više nego duplo od ograničenja brzine koja važi na toj deonici.

Međutim, kako naš list saznaje, punomoćnik oštećenih uložio je primedbu na nalaz i mišljenje veštaka saobraćajne struke, smatrajući da je on nepotpun i neprecizan.

 

Mišljenja sam da je brzina vozila „audi“ u trenutku izazivanja saobraćajne nezgode bila 152 kilometra na čas. Vozilo „audi“ je duž tragova kočenja prešlo put od 153 metra. Ukoliko se uzme prosečno usporenje vozila „audi“ od 5,5 metara u sekundi i brzina ekvivalentna deformacionoj energiji od 25 kilometara na čas, brzina vozila u trenutku nastanka saobraćajne nezgode bila je 152 kilometra na čas – kaže, za „Novosti“, Bratislav Stojanović, punomoćnik porodice nastradalog Andreja.

On kaže da je radi provere ovakve brzine vozila i sam angažovao drugog veštaka, takođe saobraćajne struke, koji je uradio kompjutersku analizu nezgode i utvrdio da brzina nije bila 131, već 152 kilometra na čas. Zato zahtevaju od sudskog veštaka angažovanog od strane tužilaštva da uradi dopunsko veštačenje.

– Bitno je da se precizno odredi brzina kretanja, jer od nje zavisi da li je osumnjičeni vozač „audija“ prekršio zakon kojim je propisana nasilnička vožnja – pojašnjava Stojanović.

Prema navodima optužnice, Prekljušaj i Ilić su bili leđima okrenuti automobilu koji je velikom brzinom nailazio. „Audi“ je zadnjim desnim delom prvo udario dečaka, koji je od siline udarca preleteo preko ograde JKP „Naisus“. Potom je takođe zadnjim desnim delom auta naleteo i na Ilića, koji je šetao sa prijateljem, i odbacio ga na asfalt. Dečak je zadobio povrede od kojih je odmah preminuo, dok je Ilić podlegao povredama sat kasnije u Kliničkom centru. Medicinskim analizama je utvrđeno da vozač Nemanja S. nije bio pod dejstvom alokohola i opijata.

 

OPTUŽENOM PRODUŽEN PRITVOR

Rešenjem Vanpretresnog veća Osnovnog suda u Nišu, Nemanji S. je prošle nedelje produžen prtivor, jer se tereti za krivično delo za koje je propisana kazna zatvora duža od pet godina, a način izvršenja ili težina posledice krivičnog dela su doveli do uznemirenja javnosti koje može ugroziti nesmetano i pravično vođenje krivičnog postupka.

Pozovite nas

Pratite nas na

E-mail

© 2020 Advokatska kancelarija Stojanović